7 érdekesség a balinéz hinduizmusról


Indonézia majdnem 90%-a muszlim. Bali lakosainak a 93%-a balinéz hindu vallású, mely az Indiából származó, ősi hinduizmus, a jávai és a helyi hiedelmek összemosódása.

1. Harmónia az univerzumban

A hinduizmus alapja, hogy a világban rend uralkodik (dharma). Azonban ha rend uralkodik, akkor létezik egy egyenértékű rendetlenség (adharma) is. Ettől lesz egyensúly az univerzumban. A Balinéz hinduizmus törekszik e két erő közötti egyensúly fenntartására, a világegyetemmel való harmóniára úgy, hogy az emberek harmóniában vannak Istennel (természetfeletti erőkkel), a természettel és a többi emberrel (tri hita karana). Ez a harmónia az egyén testi és lelki jólétéhez vezet, mellyel egy jobb világot teremthetünk.

2. A jó és a rossz

A balinéz hiedelem szerint a jó szellemek a hegyekben, a rossz szellemek a partok mentén, az óceánban, ők maguk pedig ezek között élnek. A „minél magasabb, annál szentebb” szabály szerint a hegyek a legszentebb helyek. Házaikat és épületeiket ezek irányába építik. Sőt, úgy alszanak, hogy a fejük a legszentebb hely irányában legyen, amely itt a legmagasabb hegy, az Agung vulkán.

3. Karma

A dharma az örök rend vagy örök törvény, melyben az univerzum az egész, az emberek, élőlények, dolgok részei az egységnek. A dharma szerint a világegyetemben nincsenek véletlenek. Meghagyja az élőlények szabad akaratát, a karma törvénye pedig azt mondja ki, hogy bármit cselekszünk, annak oka van és következménye lesz. A balinézek életük során törekednek a jó cselekedetekre. Hisznek a lélekvándorlásban, és jó karmával kiszabadíthatják a lelket az örök körforgásból, és végül elérheti az örök állapotot, az ún. moksa-t.

4. Mindig van mit ünnepelni

A balinéz kalendáriumban sűrűn követik egymást az ünnepek. A családok, közösségek ceremóniát rendeznek a vallásuk különböző isteneinek, megtisztulási folyamatok részeként, teliholdkor, templom születésnapkor, gyermekek különböző életciklusakor (a születésnapokon kívül), házasság, temetés alkalmával. Indonézia muszlim ünnepei mellett a turisták miatt megemlékeznek néhány keresztény eseményről (karácsony, szilveszter) és a kínai újévről is. Gyakori, hogy a városi forgalmat is megállítják vagy elterelik egy-egy ünnepség miatt.

5. Azok a csodaszép tradicionális balinéz ruhák

Szeretjük Balin a nagyobb ünnepeket, melyeket sokszor napokon vagy heteken át tartó előkészületek előznek meg. Ha kimegyünk az utcára aznap kora reggel, már érezni lehet a levegőben valami különlegességet. Aztán megjelennek motoron az első ünneplőruhába öltözött balinézek. Cirkálva a városok templomainak környékén vagy kisebb falvakban pedig nagyobb csoportok készülődéseit, ceremóniára vonulásait láthatjuk. A legpöttömebb babától kezdve a legidősebb nénikéig, mindenki felveszi a legszebb ruháját. A férfiak pólót, fejdíszt és sarongot viselnek. A nők csipkefelsőt (kebaya) és sarongot, fejükön pedig szebbnél szebb felajánlás kosarakat egyensúlyoznak. Egyik-másik tál megtartásához elképesztő egyensúlyérzék kellhet. Nekünk kívülállóknak pedig nincs más dolgunk, mint csodálni őket.

6. Napi balinéz felajánlások

Canang Sari, avagy napi áldozat, melyet a balinéz hinduk készítenek a fő hindu istennek (Sang Hyang Widhi Wasa), hogy megköszönjék a világnak adott jólétet és békét.
Egy apró pálmalevélre (canang) helyeznek virágokat, ételt, pénzérméket és füstölőt, melyek az esszenciáját (sari) adják a felajánlásnak. Nem is az összetevők a fontosak, hanem maga az elkészítés és felajánlás folyamata.

7. Nyepi, a csend napja

A legnagyobb ünnep Balin a Saka naptár szerinti újév kezdete, mely minden évben más napra esik, 2017-ben március 28-a volt. A megelőző rituálék után ezen a napon csendbe borul a sziget. Egyrészt elbújnak a rossz szellemek elől, akik így senkit sem találnak, távoznak, és a következő évre megtisztul tőlük Bali. Másrészt egésznapos meditációval a lélek megtisztítását is végzik a balinézek, amelyhez be kell tartani a négy tiltást: tilos a fény, tűz, tilos az utazás, tilos a munka, tevékenységek, tilos a szórakozás. Nincs közlekedés az utakon (kivéve mentők, rendőrség), lezárják a repteret is, az emberek nem mennek ki a házukból. A külföldiek sem hagyhatják el a hotelek, villák területét.

 

 

forrás segítség: wikipedia

Related Posts

No Comments

Leave a Reply