7 nap, 1 kör, 600 km – 1. rész


A tavaszi vendégsereg távozása után elérkezettnek láttuk az időt kedvenc bakancslistás pontunk teljesítéséhez. Ez Bali 7 nap alatti körbeutazását jelentette, mely kisebb kitérőkkel 600 kmnyi motorozás. A sziget déli és középső részét elég jól ismerjük, északon viszont eddig csak egy-egy napos vízesés-túrák alkalmával jártunk. Ezért kalandunk rejtett célja Bali nyugati, északi és keleti részének feltérképezése volt.

Előkészületek

Én különösen örültem, hogy a part mentén, egy kört leírva haladunk északra. Végre nem kellett bőrig áznunk a 2000 méter magas hegységekben ahhoz, hogy átjussunk a „túloldalra”. A hegyekben ugyanis mindig esik az eső, és hiába vagyunk az egyenlítőtől 8 fokkal délre, motoron jobban járuk, ha 3 pulóver, esőkabát és télisapka van rajtunk. Szerencsére ezek egyikére sem volt szükség a 7 nap alatt. Nagyobb erőfeszítések nélkül sikerült két hátizsákba bepakolnunk, és a súly nagy részét így is a fényképezési eszközök (gép, állvány, objektív) tették ki. Rendes blogger létünkre felkészültünk minden momentum megörökítésére. Ezeken kívül kellett még fürdőruha, búvárszemüveg és némi gyógyszer végszükség esetére. Mást nem is vittünk.

Nyugat-Bali

Benyomás

Mondanom sem kell, hogy 10 hónap alatt most az egyszer felejtettük otthon Matyi jogosítványát. 1 órája voltunk úton, mikor közúti ellenőrzésbe botlottunk, és jogosítvány hiányában 250.000 idr bírság jár. Szerencsénkre a rendőrök Balin „rugalmasak”, így indonéz diákigazolványunk és a pár szó nyelvtudásunk eredményeképp 150.000 idr büntetéssel megúsztuk a találkozót.
Minél nyugatabbra haladtunk, annál jobban érezhetővé vált Jáva közelsége. Egyre több a muszlim lakos, apró falvak, mecsetek voltak az utak mentén, Tabanan város után pedig alig találkoztunk külföldivel. Annál változatosabb volt az állatvilág. Kutyák, majmok sokasága és egy nagyobbacska (1.5 méteres) monitor gyík is átballagott előttünk.

Látnivalók

Az úton két strandot érdemes megemlíteni: Balian és Medewi strand. Fürdésre egyik sem alkalmas, de haladó és profi szörfösök számára tökéletes hullámokat láttunk. Menjangan sziget környékén viszont többféle program közül válogathattok. A híres Bali Barat Nemzeti Park egy természetvédelmi terület, mely lehetőséget nyújt madárlesre, mangrove túrákra, sznorkelezésre és búvárkodásra is. A környéken lévő vízalatti élővilág világhírű, rengeteg színes koralltípus és trópusi hal él errefelé. Ha fel tudtok kelni korán, vegyetek részt egy napfelkelte túrán a csupán 60 km-re lévő Ijen kráternél a szomszédos Jáva szigeten.

Top tippek

White Sandy Beach Menjangan nevű békés, romantikus helyen szálltunk meg, ahonnan minden nagyon könnyen elérhető volt. Sőt, ők is szerveznek sznorkel és búvárkodó programokat, de minden más kívánságot is szívesen teljesítenek. A hotelnek van saját étterme, melyet érdemes kihasználni, mert a környéken sok étkezési lehetőség nincs, csak néhány magán kisbolt. Ha nem szervezett módon mentek, ne felejtsetek el Tabanan környékén tankolni, mert utána nem lesz rá lehetőség. A legközelebbi benzinkút innen még 7 km-re északra van.

Észak-nyugat Bali

Benyomás

A sziget déli vagy nyugati részéhez hasonlítva is egy másik világ tárult elénk ezen a környéken. A lakosság egy része itt is muszlim, de egyre több embert láttunk balinéz népi viseletben is. A forgalom is észrevehetően nyugodtabb. Olyan érzésünk volt, hogy nem a turisták számára kialakított Balit látjuk, hanem egy tradicionális, „raw” Balit. Üdítően hatott ránk ez a környék a nyüzsgő, túlzsúfolt délvidék után.

Látnivalók

Bevallom, mi sem gondoltuk volna, hogy ennyi érdekes látnivaló akad erre. A sznorkel és búvártúrák ebben a térségben is első helyen vannak. A megrongált korallok újjáépítésére és a meglévők megőrzésére pedig a helyiek létrehozták az ún. Biorock projektet. Ez a világ legnagyobb és legsikeresebb korallvédelmi megmozdulása, mely elektromos áram segítségével állítja helyre a korallvilágot. Felkapjátok a búvárszemüvegünket, és guide nélkül is beúszhattok (kb 100 méterre a parttól) megcsodálni az eredményét. A víz alatt a bőrünkön mi is éreztük az elektromos áram apró szúrásait. Rögtön a szomszédban pedig egy szívünknek kedves kis rezervátumot állítottak fel a tengeri teknősök védelmére Reef Seen néven.
A helyi kultúra jegyében még tegyetek egy látogatást a Melanting és Pulaki templomokhoz. Ez utóbbinál sok majmot láttunk flangálni, így félelmeim miatt kihagytuk. Pura Melanting Bali fő kereskedelmi temploma, ahová az üzletemberek járnak imádkozni az üzleti sikerekért.
A közeli Sumberkima hegyről pedig elképesztő panoráma kilátás nyílik a teljes térségre.

Pura Melanting

Top tippek

Az Amertha Bali Villas resort tökéletes helyen épült a fent említett programok eléréséhez. Nem beszélve a fantasztikusan kialakított természetközeli luxus villák árasztotta nyugalomról. Válasszátok a Sumberkima Hill Retreat-et, ha egész nap élvezni szeretnétek a lélegzetelállító kilátást. Sőt, a retreathez tartozó Suma restaurantból egy romantikus vacsora közben a naplementét is megcsodálhatjátok.
A környék valamivel lakottabb, mint Menjangan, így kisboltok, szuvenír shopok, éttermek és benzinkút is könnyebben elérhető.

Sumberkima Hill Retreat

Amertha Bali Villas

Related Posts

No Comments

Leave a Reply