Cukros chilli, mocskos kéz, vodkás benzin, avagy az elsőink

Aki járt már Balin vagy bárhol Ázsiában, annak nem mondok azzal sok újat, hogy a csodálatos naplementék és vadregényes tájak mellett az embert érintik itt-ott kulturális különbségek is. Íme, néhány érdekesség, melyekkel az első napjainkon szembesültünk:
Tree
Az utak mentén aligha találunk járdát, nincs  gyalogosforgalom, csak néhány turista flangál elvétve.
A közlekedés, amely külön bejegyzést is kaphatna: szinte mindenki motorral jár, sokaknak jogosítványa sincs, nincsenek szabályok, a lényeg, hogy ne okozz balesetet. Elméletben baloldali közlekedés van, a gyakorlatban ott mész, ahol van hely.
Tankolás: 3 bevált módszer közül választhatunk: benzinkúton, mobil kutakon vagy magán házaknál 1 literes Absolut Vodkás üvegből, tölcsérrel töltik a benzint a motorunkba.

Tényleg minden chillis. És cukros. A fokhagymás pörkölt mogyorót is cukorba hempergetik. Chillit eszünk hagymával, curryvel és egész gerezd fokhagymákkal – de állítólag a szúnyogok nem szeretik ezeket, így a chillis-fokhagymás illatú (?) embereket kisebb eséllyel csípik meg.

Szobrok, motívumok: pontosan olyan gyönyörűek és érdekesek, mint a képeken és a filmekben. Az ember nehezen veszi le róluk a szemét.

Balinéz építészeti motívum
Higiénia: nem iszunk csapvizet, sokszor mosunk kezet, és a zöldséget előzőleg felforralt vagy fertőtlenített (Neomagnol) vízben mossuk meg. Az első napokban úton-útfélen fertőtlenítettük magunkat étkezések előtt-után, a Mekiben például jól ki is röhögtek ezért. Viszont az elővigyázatosság minket igazol, mert eddig nem is ért minket „baleset”.
WC használat: a fenéktisztító slagokkal ellátott ázsiai típusú guggoló WC-k mellé a legtöbb helyen szerencsére beépítenek európai mosdókat is.
Bal kéz: mivel a helyiek a bal kezüket használják a fent említett helyiségben, ezért ez a piszkos kezünk, így nem illik bal kézzel rámutatni valamire vagy megfogni valamit, pénzt átadni, gyereket megsimogatni. Bár random gyerekeket nem simogatunk, Matyival balkezesek lévén sajnos reflexből megszegjük e szabályt.
Felajánlások: minden lakás, étterem, üzlet rendelkezik saját oltárral, ahová bizonyos  napszakokban felajánlást tesznek az isteneknek.
Felajánlás az isteneknek

Felajánlás az isteneknek

Az emberek nagyon kedvesek, egy részük valóban érdeklődik, de a turistás zónákban a többség csak el akarja adni nekünk a portékáját.
Kóbor kutyák és gekkók tényleg mindenhol vannak.
Az áramot élelmiszerboltban vesszük, és feltöltjük vele a villanyóránkat, így tudjuk használni. Ha újratöltés előtt elfogy, az kellemetlen 🙂
Az itteniek mosodába járnak mosógép használata helyett. Mi is így teszünk, de a kényesebb darabokat otthon, kézzel mossuk, mert még nem találtunk olyan mosodát, ahol ki is mossák, és nem csak illatosítót fújnak a ruhákra.
A turistamentes részeken európai kinézetünkkel „közbámulat” tárgyai  vagyunk.
Ezek alapján igazuk volt az “okosoknak”, hogy kell egy hónap, mire berendezkedünk a szigetre. 🙂

Related Posts

No Comments

Leave a Reply