Hétköznapok szépségei Balin


Azt mondják, Bali megváltoztatja az embert. Igaz, akármilyen hely tehet ránk mély benyomást, és a pillanat hevében elhatározunk magunkban ezer meg ezer változást, amelyek nagy része végül csak gondolat marad. Szerencsére eltöltünk itt Balin annyi időt, hogy a gondolatokat tudatosan cselekedetté formáljuk, így beépülhetnek a mindennapjainkba. Másrészt tudatalatt is alkalmazkodunk a hely adottságaihoz, és ez alapján életvitelünk önmagát is alakítja.

Íme, néhány apróság balinéz mindennapjainkból:

Megtanultuk jól beosztani a pénzünket.
Már nem bosszankodunk, ha bőrig ázunk az esőben.
Fontosabb az egészségünk, mint valaha. Kisebb gyomorbajokon hamar átlendülünk, de igyekszünk immunredszerünket erősíteni, hiszen úgy nehezebben dönt le bármilyen trópusi betegség.
Látva a sok szemetet a szigeten, még jobban vigyázunk a közvetlen környezetünkre.
Nem lepődünk meg, ha motorozás közben az úton egyazon másodperc alatt jönnek szembe motorosok a sávunkban, gyalogol át előttünk balról egy csirke, jobbról egy kutya, a semmiből pár járókelő, kanyarodik elénk egy kisteherautó, dudál egy busz, leszólít egy másik motoros, hogy eladjon valamit, és leelőz egy nagy, fekete autó.
A sminkkészletemet utoljára szeptemberben vettem elő.
Elfogadtam, hogy a frizura napsütésben, esőben, óceánban, vízparton vagy rizsföldön, és bukósisak viselése után sem tart.
Itt a rizs a kenyér, a kókusz az alma, és az 50 faktoros napolaj a testápoló.
Sokszor mi is hosszúujjú pulcsiban és nadrágban ülünk motorra 30 fokban is, hogy védjük testünket a káros UV sugárzástól. Kesztyűt még nem húzunk, mint sok helyi, de legalább már nem nézünk rájuk furcsán emiatt.
Nem csodálkozunk, hogy sokan (külföldiek is) cipő nélkül járnak-kelnek az utcán, lépnek be étkezdébe vagy ülnek motorra.
Együtt élünk az állatvilággal, gekkók, békák, egerek, kóbor kutyák, óriáspók, és néha egy-egy csótány is tiszteletét teszi a ház körül, bár nekünk kígyónk még nem volt.


Ha az útkereszteződésben vagy bárhol máshol imádkozó embercsoportot látunk, illedelmesen kikerüljük őket.


Nem jövünk zavarba egy szörfös üzletben, ha megkérdezik, milyen méretekkel keresünk deszkát.
Szörfdeszkákat adunk-veszünk, keresve az igazit.


A mi motorunkat is megáldotta a bérbeadónk, balesetmentes közlekedést kívánva.


Szeretünk megállni egy percre, és megcsodálni a természet apró szépségeit, egy virágot, a zöld rizsföldeket, óriás pálmákat, egy pillangót vagy a mini rákokat a parton.

Az óceánparton gyaloglás, naplemente fényképezés és szörfdeszkán ücsörgés, várva a megfelelő hullámot a hétköznapok része, mégis minden nap hálásak vagyunk értük.


Egész évben élvezzük a görögdinnye szezont, és más trópusi gyümölcsöket is bármikor kedvünkre kóstolhatunk.

Related Posts

No Comments

Leave a Reply