Költözzünk Balira? Miért ne?

Két hónapja azt mondtuk, majd ha a reptéren leszünk, felfogjuk, mire vállalkoztunk. A repülő felszállásakor arról beszéltünk, majd amikor először megpillantjuk a szigetet, elhisszük, hogy megtörténik. Eltelt két hét, itt ülünk az apartmanunkban, élvezzük a péntek délutáni sziesztát, de még mindig csak félúton van a tudatunk felé Balira költözésünk.
Eme idilli tényt megelőzte egy egész nyáron át tartó lázas készülődés, információ- és pénzgyűjtés, költségkalkulációk, a lelkünk felkészítése, a család felkészítése és az eddigi otthoni életünk ideiglenes felszámolása. Bár az első következtetést már most levontuk: Balira nem lehet elég felkészülten érkezni.
A túlinformáltság sem mindig előny, mert hallottunk mindenfélét: ázsiai kultúrsokk, csodás természeti tájak, hinduizmus, turistaközpontúság, malária, hopp, Balin nincs malária, dengue láz van, de nincs oltás ellene, gekkók és kóbor kutyák mindenütt, segítőkész emberek, veszélyes pénzváltás, lenge ruhákat vigyünk, ne is vigyünk ruhákat, szúnyogirtók, moss kezet mindenhol, ne egyél akárhol, ehetsz bárhol, csak moss kezet, egyél chillit és fokhagymát, ne harapjon meg majom, se cápa, ha földrengés van, fuss messze a parttól stb. A Budapesti Indonéz Nagykövetségen tartott tájékoztatón pedig csak annyit mondtak az indonézek: Just enjoy Bali! (Csak élvezzétek Balit!)
Persze a fentiek egy részét már most megtapasztaltuk, noha remélem, a cápaharapás az örökkévalóságig várat majd magára.
profilkep-honlap_kerettelen
Romantikus módon hiszek a sorsszerűségben, és bár valahol mindenki maga sorsa kovácsa, biztosan nem véletlenül alakult úgy, hogy Matyival azon 59 szerencsés ember közé tartozunk, akik több tízezer jelentkező közül idén a Balin lévő ISI Denpasar egyetemre nyertek ösztöndíjat. Az ún. Darmasiswa program 1974 óta létezik a nemzetek közötti kulturális kapcsolatok erősítése céljából, és minden évben a világ országaiból mintegy 5-700 diákot fogad felsőoktatási intézményeiben az Indonéz állam. Annyira komolyan veszik, hogy a jakartai orientációs napon az Indonéz Kulturális Miniszter arra kérte a résztvevőket, hogy naponta legalább egy képet tegyenek ki közösségi média oldalaikra, ezzel is minél több emberhez eljuttatva ezt a fajta nemzetközi kulturális együttműködést. Azért ebben valahol elrejtve Indonézia országreklámja is benne van (a szerk. :))
Az előkészületeinkről az erre vonatkozó menüpontokban olvashattok (ez bevallottan a reklám helye :)), bár családi segítség nélkül aligha sikerült volna megvalósítani a felkészülést (ez pedig anyukáink reklámjának helye). A négynapos utazásból egyet Dubaiban nézelődve, kettőt Jakartában az évnyitón, egyet pedig repülőkön töltöttünk.

Related Posts

No Comments

Leave a Reply