Miért éppen Bali?

Érvek, melyekkel rábeszélnék egy bizonytalan utazót, hogy kóstoljon duriant Balin


Szeretjük Balit. Ez tény. Minden szépségével és hibájával együtt.

Szemetes? Igen.

Túlzsúfolt? Sokszor igen.

Egy tipikus trópusi sziget? Nem.

Aki Maldív-szigetek hasonmását képzeli el benne, csalódni fog? Igen.

A mi élményeinkről mégis ordít a tanácsunk, miszerint egyszer nektek is el kell látogatnotok ide.

Strandok

Azt mondják, Balinak nincsenek szép strandjai. Hamar rájöttünk, hogy ezt azok a turisták állítják, akik a zsúfolt, szürke homokos Kután töltik napozós, kókuszivós napjaikat. Mi imádjuk Bali strandjait, mert nincs köztük két egyforma, és a maga módján mindegyik különleges. Ez a mondat így leírva akár egy klisé is lehetne, pedig nem az. Aki a klasszikus fehér homok, türkiz víz kombinációt keresi, az Nusa Duán, a közeli Gili szigetek és Lombok partjainál is könnyen megtalálhatja számításait. Habár a szürke homokos Seminyak-i naplementének, a teknősökkel teli White Sand beach-i napfelkeltének, Nyang Nyang beach elhagyatottságának vagy a Balangan strand világhírű szörfös hullámainak is mind megvan a maga romantikája.

Természeti szépségek

Balin láttunk először rizsteraszt. Sőt, másodszor is. De még ezredszerre is elbűvöltek minket a zöld fantasztikus, élettel teli árnyalatai. Ehhez adjatok hozzá néhány pálmafát, óriási banánleveleket, mindig a háttérben ágaskodó Agung vulkánt, és elétek tárul Bali egyik jellegzetes látképe. A dzsungel mélyén megbújó vízesésekhez pedig enyhe fizikai megpróbáltatások árán érhettek el, de egytől-egyig megéri az olykor ezer lépcsős úton végigmenni. Ebben a bejegyzésben válogathattok a mi kedvenceink közül.

Részt vehettek egy balinéz ceremónián

A balinéz hinduizmus egyedülálló vallás, a világon csak Balin találkozhattok vele. Rengeteg jellegzetessége mellett az ún. balinéz ceremóniák teszik különlegessé, melyeket vallási és egyéb ünnepeik tiszteletére tartanak. Egy ilyen eseményre való meghívás nekünk, kívülállóknak tökéletes lehetőség, hogy mélyebben is bepillantást nyerjünk a kultúra szépségeibe. A tradicionális ruha viselése, a papi imádkozás, az elmaradhatatlan ‘babi guling’ és a gamelánnal kísért csodaszép balinéz táncosok produkciója felejthetetlen élménnyé teszik látogatásotokat a szigeten. Táncos diákként nekem is volt szerencsém fellépni egy-egy ceremónián, melyről itt írtam.

Szörf

Jó hírem van, kezdő szörfösként Balin kipróbálhatjátok az újra és újra pofára esést az Indiai óceán habjaiban. Csábító, ugye? Ez minden aktív nyaralásra vágyó turista álma. Viccet félretéve, megfelelő öltözettel, hogy a szörfdeszka ne dörzsölje ki a hasadat, 50 faktoros napolajjal, hogy ne égjen hólyagosra az orrod, és a kezdők számára ideális strandokon (Kuta, Legian, Berawa, Nusa Dua) próbálkozva egyedülálló élményben lesz részetek. Viszont csak akkor vágjatok neki, miután az alapokat elmagyarázta egy hozzáértő.

400 forintos ebéd

Tengerparti étteremben ültök négyen. Nasi goreng (sült rizs), kókuszvíz, smoothie, desszertnek sült banán. Pincér hozza a számlát. “Nem hiszem el, hogy ennyi” mosoly a barátaitok arcán. A végösszeg ötezer forintnyi rúpia, borravalóval. Egy átlagos hétköznapi ebédünk pedig 300-400 forint körül mozgott. Motort is bérelhetsz napi 800-ért (forintban), szörfdeszkát 1000-ért, és sok feszített víztükrű medencés szállás ára sem a csillagos ég.

Instagram sztár lehetsz

Apropó menő szállások! Több “ismerősömmel” megesett már, hogy azon kapta magát, amint Instagram sztárok vadító fotóin csüng csorgó nyállal.  Ezen “ismerőseim” gyakran ábrándoztak arról, hogy egyszer róluk is készülnek képek hasonló helyszíneken. Szerencsére Balin az egzotikus és megfizethető szállások választéka végtelen, legyen szó sziklaszirten épült bungalow-ról vagy a dzsungel közepén lévő privát resortról. Ha megvan a helyszín, nem is kell több, mint kerek fenék, profi fotós, egy kiskutya, némi vakító színű trópusi gyümölcs, és lehet bombázni a követőiteket Instagramon. Azért két kattintás közt ne felejtsétek el élvezni is ezeket a lélegzetelállító helyeket.

Motoros kaland

Az egyik legjobb élményünk Balival kapcsolatban a motorozás. Szavakba nehéz foglalni, de miután elmúlik a kezdeti stressz, a legfelszabadítóbb érzés pálmák között, kis falvakon át, zuhogó trópusi esőben vagy a part mentén szelni az utakat. Én például Balin tanultam meg motorozni. A szakértők (a férfiak) erre azt mondják, hogy automata váltós (variátoros) motort vezetni nem motorozás. Bár én azt vallom, hogy a KRESZ nélküli forgalom, a 6-8 “sávos” utak, járdán motorozás, az őrült helyiek vezetési stílusa mind enyhítő körülmény erre a “vádra”.  Sőt, annyira megszerettem az érzést, hogy manuális váltós motor vezetését is biztosan megtanulom a jövőben.

Végre megkóstolhatjátok a Duriant

Európai embertől csak rosszat hallottatok róla? Mégis bennetek van a kíváncsiság, vajon tényleg ennyire borzalmas íze van ennek a gyümölcsnek? Elárulom, igen! Az ázsiaiak és néhány furcsa ízlésű európai odavan érte, de nekünk olyan, mintha fokhagymagerezdeket mártogatnánk karamellás kávéba. Ha nem hiszitek, járjatok utána. (kacsint) Szerencsére Balin akad bőven vigaszdíj izgalmas trópusi gyümölcstálak és isteni indonéz ételek formájában. Kezdve az abszolút kedvenc Nasi goreng (sült rizs), levesekből a Cap cay (zöldségleves) vagy Roti goreng (sült lepény) és Teh Tarik (tejes tea) megkóstolásával. A listánk végtelen, az indonéz konyhát nem lehet megunni.

Naplemente

A top 3 kedvenc tevékenységem egyike (a motorozás és a szörf mellett) a balinéz naplementék csodálása. Azt hiszem, a képeink ezekről az estékről önmagukért beszélnek.

Nusa Penida

Hivatalosan Balihoz tartozik, de a sziget önmagában is egy kincs. Az érintetlen, vad természet tökéletes példája, ahol teljesen átadhatjátok magatokat az élményeknek: óriási pálmafák alatt motoroztok, manta rájákkal úsztok, a szabad ég alatt alszotok, vagy kötélen másztok le elhagyatott strandokra és vízesésekhez. Az itteni strandok egytől-egyig képeslapra valók. Eddigi életünk egyik legcsodásabb kilátását is itt tapasztaltuk meg (már négyszer): a híres Kelingking sziklán állva a naplemente több, mint idilli látványt nyújt. Lemászni a strandra pedig a meggy a torta habján.

Related Posts